Reisveslag vier; Trouble in Paradise
Door: Steven Geerts
Blijf op de hoogte en volg Steven
23 Oktober 2012 | Zambia, Chipata
Het begon allemaal ongeveer een week geleden. Uit het niets had ik last van tintelingen in mijn rechterarm en hand. Erg vervelend, maar gelukkig geen pijnklachten. Deze tintelingen trokken slechts tijdelijk weg na bepaalde oefeningen of een massage. In overleg met mijn fysiotherapeut in Nederland nog wat specifiekere oefeningen gedaan die helaas ook niet het gewenste effect hadden.
Omdat dit symptoom van tintelingen me erg deed herinneren aan de periode voor mijn laatste operatie, afgelopen maart, begon ik me toch wel wat zorgen te maken. Zou er dan toch weer wat verkeerd zijn met mijn schouder? Helaas bleken deze zorgen niet voor niets.
Vorige week zaterdag voelde ik weer sub-luxaties in mijn schouder. Hierdoor begonnen naast de tintelingen, de pijnklachten op te komen. Om de pijn enigszins voor te blijven ben ik toen gestart met pijnstilling. Helaas werd de pijn enkel erger en merkte ik bij steeds meer bewegingen dat er weer wat mis is in mijn schouder. De pijn werd zo erg dat ik het ook niet meer onder controle kon krijgen met de pijnstilling die ik tot mijn beschikking had. Erg vervelend. Een van mijn grootste angsten is werkelijkheid geworden, na 3 operaties is er opnieuw iets mis met mijn schouder. Dat ik hier in Zambia zit met deze klachten maakt het nog vervelender…. Hoe gaat dit nu verder.
Na veel na gedacht te hebben en gesproken te hebben met mede studenten, ouders, fysio e.d. toch besloten om maar medische hulp te gaan zoeken hier in Zambia. De pijn was gewoon te erg en als het zo door zou gaan, zou ik het echt niet volhouden.
Uiteindelijk ben ik vorige week woensdag naar het Mwaami Mision Hospital gegaan. Na een rit over een erg hobbelige weg kwam ik hier aan en begon het lange wachten. Er was op het moment dat we daar aankwamen geen arts beschikbaar, maar via verschillende omwegen, en een hoop vreemde ervaringen, heb ik toch een arts kunnen spreken.
Bij deze arts heb ik mijn hele verhaal kunnen doen en heb hem uitgelegd wat mijn verleden is met mijn rechter schouder. Ook heb ik verteld wat ik dacht dat er aan de hand zou zijn en heb gezegd dat ik het niet zie zitten om me hier te laten behandelen voor deze klachten, maar dat ik wel graag zwaardere pijnstilling zou willen hebben, om toch mijn periode hier uit te kunnen zitten. Gelukkig reageerde deze arts hier erg positief op en zag hij ook in dat het niet nuttig was om verder onderzoek te doen in Zambia en hier een behandeling te starten.
Ik heb met deze arts afgesproken dat ik goede pijnstilling kan krijgen. Deze hadden ze niet in het ziekenhuis beschikbaar, maar volgens hem zou deze te verkrijgen moeten zijn in de apotheek in Chipata. Naast een recept voor pijnstilling heeft hij mij verteld hoe ik aan een betere sling kon komen. Op advies van mijn fysio liep ik namelijk met een driekante doek rond, zodat mijn schouder meer rust krijgt.
Ook stuurde deze arts mij nog naar de fysiotherapeut die in het ziekenhuis was gevestigd. Met hem nogmaals probleem weer doorgesproken. Hij heeft even naar mijn schouder gekeken en heeft vervolgens een hitte behandeling gedaan en een tens behandeling (kleine elektrische schokjes).
Deze combinatie heeft er voor gezorgd dat ik een poos een stuk minder pijn had. Ook heeft hij mijn schouder gemasseerd met een soort tijgerbalsem. Hij gaf het advies dit thuis ook 3x daag te laten doen en na deze massages rustig proberen wat oefeningen te doen.
Dit ongewenste ziekenhuisbezoek heeft alles bij elkaar erg lang geduurd. Maar het was het wachten meer dan waard. Onverwacht goed geholpen en heel goed advies gekregen.
Inmiddels ben ik bijna een week verder. Ik slik deze poos de zwaardere pijnstilling en zorg dat mijn schouder voldoende rust krijgt. Als ik een keer wat actiever ben, merk ik dit helaas wel direct aan mijn schouder, de pijn wordt erger, en de dag(en) daarna is de pijn ook wat meer aanwezig. Ondanks dat merk ik gelukkig wel dat de pijnstilling goed aanslaat en merk ik dat de rust en de massages een positieve invloed hebben. Dit maakt het allemaal wat dragelijker. Zoals wel te verwachten heb ik ook wel zo mijn momenten dat de pijn wat erger is en dat ik echt uitkijk naar mijn volgende pijnstiller. Gelukkig zijn deze momenten goed door te komen in het goede gezelschap waarin ik verblijf.
Deze hele situatie heeft er toe geleid dat ik wel heb moeten overwegen om naar Nederland terug te gaan. Dit is echter iets wat ik hoe dan ook wil voorkomen. Gelukkig vind ik hierin een hoop steun bij mijn medestudenten en ook de mensen die mij vanuit Nederland voorzien van een hoop steun en informatie. Zonder al deze mensen zou ik er nu waarschijnlijk een stuk minder aan toe zijn en vraag ik mij ook af of ik hier nog wel zou kunnen blijven.
Voor nu blijf ik het zelf positief zien en ga ik er vanuit dat ik, zolang de pijn niet erger word dan het nu is, de komende drie maanden nog hier kan blijven om deze geweldige ervaring af te maken. De steun en hulp die ik vanuit mijn medestudenten, de mensen hier en de mensen uit Nederland ontvang, zijn hierbij nu al onmisbaar. Hier kan ik niemand genoeg voor bedanken. Dit geld in het bijzonder voor de dames en heer waarmee ik dit avontuur ben begonnen. Ik kan niet beschrijven hoe dankbaar ik deze medestudenten ben voor al hun hulp en medeleven. Alles wat zij voor mij doen, gedaan hebben en nog zullen moeten gaan doen, omdat ik dit niet zelf nauwelijks of helemaal niet kan doen, maken het voor mij mogelijk om hier te kunnen blijven. Het is echt heel fijn om te merken hoe vanzelfsprekend zij het allemaal vinden om deze hulp te bieden en mij ook dingen uit handen pakken als ik iets wil doen wat ik beter niet kan doen. Deze steun helpen mij door de moeilijkere uurtjes heen en helpen mij positief te blijven denken.
Door bovenstaande gebeurtenis, heb ik, zoals jullie vast zullen begrijpen, de afgelopen tijd wat minder kunnen doen en heb geen tijd gehad om een en ander in een blog bij te houden. Toch heb ik ook echt niet stil gezeten en maak nog altijd veel mooie dingen mee. Deze gebeurtenissen wil ik jullie niet onthouden en zal deze dan ook alsnog in het eerstkomende blog terug laten komen, hopelijk is dit nog voor het weekend. In dit blog zal ik jullie ook bijpraten over de voortgang in de projecten.
Voor nu rest het me om nogmaals iedereen te bedanken voor hun steun en hulp, dit wordt enorm gewaardeerd, dit kan ik niet vaak genoeg zeggen! Ik laat snel weer van me horen!
Groetjes uit het zonovergoten Chipata, Zambia!
Steven
23 Oktober 2012 - 17:35
Renske Veninga:
Stevie!
Wat balen van je schouder! Echt rot dat het weer terug is.. Hoop dat je met de pijnstilling toch nog de komende 3 maanden daar volop kunt genieten!
Liefs,
Renske -
23 Oktober 2012 - 17:38
Elmer:
Sterkte man! -
23 Oktober 2012 - 17:41
Arjen:
Jeetje man! Ben je in het mooie Zambia voor een topervaring steekt die verdammte schouder de kop weer op. Gelukkig heb je (ondanks een negatief beeld van zorg in het verre buitenland) goede hulp en behandeling gekregen. Hopelijk helpt het je dit en kun je de rest van de periode het goed uitzingen. Veel succes en sterkte! -
23 Oktober 2012 - 17:56
Marga:
Hej stieb! Jeetje wat klote zeg! Ik hoop voor je dat je je tijd daar wel gewoon vol kan maken!
Denk er wel aan dat je wel naar je lichaam moet luisteren!
Snap dat he het koste wat kost af wil maken maar als je straks he schouder nog verder naar de vernieling helpt heb je daar ook niks aan!
Veel sterkte in ieder geval.
Ik heb ook nog een niet zo leuk nieuwtje..
Heb vorige week samen met 31 andere collega's ontslag gekregen.
Per 1 januari ben ik dus officieel werkloos.
Baal er gigantisch van.
De eerste dagen was ik echt boos en verdrietig, maar dat word nu minder.
Ik probeer het positief in te zien en ben hard op zoek baar wat anders.!
Nou zet hem op daar he!
Liefs Marga! -
23 Oktober 2012 - 18:27
Andy Vos:
Hey steven!
Jemig man..dat is wel erg balen hoor. Gelukkig krijg je voldoende steun en hebben ze je in het ziekenhuis goed geholpen. Ik hoop echt dat je het kan volhouden daar....wat een prachtige ervaring lijkt me en zo zonde als je eerder terug zou moeten komen. Geniet ervan daar ondanks de troubles en doe voor mij de groetjes aan Paulien.
Groet Andy
@ marga: Wat balen ook voor jou zeg! Mijn pa komt ook thuis te zitten en Laurie ook. Wat een gedoe daar. Kop op en probeer het positieve te zien!
23 Oktober 2012 - 18:48
Sharon:
Hey Steven!
Balen dat dat juist nu moet gebeuren... Ik hoop dat je het ondanks deze tegenslag nog wel veel plezier hebt in Zambia. Zo krijg je wel de kans om heeeeel bruin terug te komen hè ;)
Heel veel sterkte!
Dikke kus,
Sharon -
23 Oktober 2012 - 18:56
Annerieke:
Hey Steven,
Dat zijn niet zulke leuke berichten.
Ik hoop dat je met de pijn medicatie toch nog je stage af kan maken!
Sterkte,
Annerieke -
23 Oktober 2012 - 21:14
Christel:
Sterkte!!!! -
23 Oktober 2012 - 21:39
Marinda:
Balen Steven!!
Ik hoop dat je de 3 maanden af kan maken en nog lekker kan genieten van je mooie reis!!
Sterkte.
xx -
23 Oktober 2012 - 23:25
Gerhard:
Hoi Steven,
Wat een pech man. Fijn dat zoveel mensen je helpen om er zo goed mogelijk door te komen. Ik hoop dat je de rest van de tijd in Zambia nog een beetje goed door kunt komen zonder al te veel pijn in ieder geval. Sterkte.
Groeten,
Gerhard.
24 Oktober 2012 - 12:49
Paulien:
Hey Steven,
Balen zeg dat dit juist nu opkomt.
Fijn dat de arts in het ziekenhuis daar luisterde en je geholpen heeft!
Hoop voor je dat je in Zambia kunt doorgaan tot het eind!!
Goreten,
Paulien -
25 Oktober 2012 - 20:52
Anja:
hallo steven ,
never a dull moment!
ik hoop dat de pijn uit te houden is met je nieuwe pijnstilling en dat je met de lieve mensen om je heen, alles mee kunt maken van het leven in Zambia, voor de tijd die afgesproken is voor jullie project.
kijken naar je mogelijkheden wordt nu echt op de proef gesteld! we denken aan je ( thomas ook! er gaat geen dag voorbij dat hij je naam niet noemt)
groeten anja
28 Oktober 2012 - 12:24
Roos Van Andel:
Hoi Steven,
Wat vreselijk rot voor je dat weer last hebt van je schouder. En dat uitgerekend nu. Wel mooi om je verslagen te lezen, en zo op de hoogte te blijven van je tijd daar. Heel veel sterkte met je schouder.
Gr. Roos -
29 Oktober 2012 - 12:26
Anniek Van De Belt:
Wat vervelend voor je, Steven, dat je schouder weer op speelt!
Juist nu..
Hopelijk gaat het snel beter en kan je daar gewoon je werk blijven doen!!
Gr. Anniek